Pravilnik za 2022.

UVOD

CRO ORC D-Marin Kup je serija najvažnijih ORC regata u Hrvatskoj s ciljem promocije i razvoja sportskog jedrenja prema ORC pravilima i propisima kroz suradnju klubova organizatora regata u sveukupnoj nadležnosti Hrvatskog jedriličarskog saveza.

 

1. SUSTAV NATJECANJA

1.1 Na CRO ORC D-Marin Kupu mogu sudjelovati sve jedrilice s valjanim ORC International i ORC Club svjedodžbama razvrstanja, a svi članovi posade moraju biti verificirani pri svojim nacionalnim savezima. Jedrilice koje se natječu u Kupu ne smiju imati svjedodžbe starije od 3 godine.

1.1 a) Sve bodovne regate trebaju imati zajednički start svih jedrilica, isti kurs za sve jedrilice i konačne rezultate prema ukupnom poretku.

1.1 b) Iznimno se može primjeniti sustav natjecanja s podjelom na grupe s odvojenim kursevima i rezultatima samo po grupama ako je prijavljen veći broj jedrilica.

1.1 c) Jedrilice se mogu podijeliti u grupe ako bodovna regata udovoljava 1.1(b) kako slijedi:

Grupa A: 16.500 >= CDL > 11.620

Grupa B: 11.620 >= CDL >9.800

Grupa C: 9.800 >= CDL > 8.600

U slučaju regata s kategorizacijskim koeficjentom 0.5, Tehnička komisija može promijeniti granicu podjele u grupe do mjesec dana prije održavanja natjecanja.

1.1 d) Organizator može podijeliti jedrilice na grupe i ako ne udovoljava 1.1(b) ali pod uvjetom da se pridržava 1.1(a), ali se takva podjela na grupe može bodovati za CRO ORC D-Marin Kup ukoliko bude najmanje 5 (pet) jedrilica u svakoj gore navedenoj grupi na prvoj regati Kupa.

1.2 Na svim bodovnim regatama primjenjuje se standardni Oglas regate i standardne Upute za jedrenje prema pravilima ORC prvenstava (“Green Book”).

 

2. BODOVNE REGATE

Bodovne regate za CRO ORC D-Marin Kup u 2022. su:

Datum Regata
12.03 - 13.03. Zadar ORC Cup
07.04 - 09.04. 24. Uskršnja regata
23.04 - 24.04. Šibenik ORC Cup
04.11 - 06.11. Prvenstvo Hrvatske
   

 

3. ČLANARINE I STARTNINE

3.1 Članarina za sudjelovanje u CRO ORC D-Marin Kupu za 2022. godinu  je 1000,00 kuna. Članarina se vezuje za jedrilice koje su u privatnom vlasništvu ili za ime kormilara za posade koje sudjeluju na iznajmljenim jedrilicama. 

3.2 Startnina na bodovnim regatama za CRO ORC D-Marin Kup za 2022. godinu, osim Prvenstva Hrvatske, za članove Udruge ORC jedriličara se ne naplaćuje. Startnina na Prvenstvu Hrvatske za članove Udruge ORC jedriličara je 100 kuna po osobi na jedrilici.

3.3 Startnina na bodovnim regatama za CRO ORC D-Marin Kup za 2022. godinu, uključujući Prvenstvo Hrvatske, za posade koje nisu članovi Udruge ORC jedriličara je 200,00 kuna po osobi na jedrilici.

3.4 Svaka jedrilica na regati CRO ORC D-Marin Kupa participira u trošku trackera po cijeni od 150,00 kuna po regati.

 

4. SUSTAV BODOVANJA

4.1 Rezultati za CRO ORC D-Marin Kup računaju se prema istom sustavu bodovanja za jedrilice i kormilare, odvojeno za one koji jedre s ORC International i ORC Club svjedodžbama.
Rezultati jedrilica uključuju jedrilice bez obzira na kormilara na pojedinim regatama.
Kormilari koji se natječu u poretku kormilara moraju, osim u nuždi, upravljati jedrilicom od signala pripreme do završetka natjecanja (jedrenja).

4.2 Ako se primjenjuje 1.1(a) bodove za CRO ORC D-Marin Kup jedrilice i kormilari osvajaju temeljem konačnog plasmana u ukupnom poretku.

4.3 Ako se primjenjuje 1.1(b) i 1.1(c) bodove za CRO ORC D-Marin Kup jedrilice i kormilari osvajaju temeljem konačnog plasmana u svojoj grupi.

4.4 Primjeniti će se Sustav niskih bodova prema Dodatku A RRS-a gdje će se bodovati svako jedrenje u seriji prema pravilu A4.1, a za jedrilice koje ne sudjeluju na nekoj regati primjenjivat će se pravilo A9, a odbacivat će se prema slijedećem redoslijedu:

nakon 4 plova:   1 odbacivanje
nakon 8 plovova:   2 odbacivanja
nakon 16 plovova:   3 odbacivanja
nakon 24 plova:   4 odbacivanja
   

 4.5 Na Prvenstvu Hrvatske moći će se odbaciti samo jedan najlošiji rezultat, ali svi rezultati ulaze u ukupan zbroj plovova nakon kojih se vrši odbacivanje.

 

5. NAGRADE

5.1 CRO ORC D-Marin Kup: U ovoj kategoriji konkuriraju jedrilice koje na svim bodovnim regatama sudjeluju s hrvatskim kormilarom i hrvatskim članovima posade u natpolovičnoj većini ukupnog broja članova posade.

5.2 CRO ORC D-Marin Kup International: U ovoj kategoriji nagradit će se najbolji kormilari i posade u ukupnom poretku bez obzira na nacionalnu pripadnost.

5.3 Na svakoj regati CRO ORC D-Marin Kupa koja se boduje i za CRO ORC D-Marin Kup International, tri prvoplasirana kormilara bit će nagrađeni s peharima, a posade s medaljama bez obzira na nacionalnu pripadnost broda.